MTM – Innovasjon og produktutvikling, Asia, og foretaksstyring

Det var med blandede følelser jeg kjørte av sted en tidlig onsdag morgen, tilbake til Tjøme for å delta på nest siste samling. Denne gangen skulle det handle om innovasjon, produktutvikling, Asia, og forretningsstyring. Agendaen for dagene så veldig interessant ut:

  • Innovasjon og produktutvikling ved Dr. ing. og siviløkonom Per J. Nesse som er førsteammanuensis II ved NTNU
  • Innovation and global business development emphazising Asia-Pacific ved NUS professor Ishtiaq Pasha Mahmood
  • Corporate Social Responsibility som konkurransefortrinn ved juridisk direktør i Statnett, Astrid Skjønborg Brunt

På den andre siden så var det kun dager til termindato for kona og dermed ikke det beste tidspunktet å være borte fra familien i fire dager… Uansett, vi ankom nok en gang Rica Havna Hotel hvor Endre tok i mot oss til et fantastisk, nesten sommerlig vær 🙂

 

Første dagen var det Per J. Nesse som satte fokus på hvordan man kan legge opp produktutviklingsprosessen slik at man tilrettelegger for mest mulig effektiv innovasjon. Stage-Gate modellen til Robert G. Cooper ble gjennomgått. Teori ble avløst med et case med «The Long-line fishing (Autoline) and Free-fall (Fritt fall) lifeboat projects: Two comprehensive cases of customer need assessment in new product development». Michael fra en av gruppene la frem sine resultater. Det skulle vise seg at det ikke var siste gang i løpet av samlingen Michael skulle frem til whiteboardet…

Før middag ble det tid til en liten rusletur i nærområdet. På turen så jeg et rådyr, men dessverre var jeg ikke rask nok med kamera til å ta et bilde av det.

På kvelden var det middag og sosialisering. Mye av praten gikk på hvor langt de forskjellige hadde kommet i søknadsprosessen for sine respektive universiteter i utlandet. Ettersom jeg plutselig kunne bli kalt tilbake til hjemmefronten hvis fødselen skulle starte ble det en rolig kveld og tidlig i seng for undertegnede.

33053707-IMG_20111012_205424

Andre dagen var det klart for et globalt perspektiv med er dypdykk på business i Asia. En av de fremste ekspertene på Business groups i Asia hadde kommet for å dele sin kunnskap i løpet av to dager sammen med oss: Dr. Ishtiaq Pasha Mahmood, eller bare Pasha som han ønsket å bli kalt av oss studenter.

Følgende beskrivelse finnes om ham på internet (kilde):

Dr Mahmood is an Associate Professor at the NUS Business School. He obtained his B.A. in Economics from Oberlin College and his Ph.D. from Harvard University. He has also taught at Harvard and worked on research projects at Wharton and INSEAD. Prior to this, Dr. Mahmood worked as an analyst at Gemini Consulting in Chicago and as a consultant with Levitan & Associates in Boston.  

Dr. Mahmood’s research is on managing innovation in the Asian context. His papers include an analysis of how the structure of Korean Chaebols affects their incentives to innovate, a crosscountry comparison of innovation in Asia, and the link between corporate diversification and innovation among Asian companies. Dr. Mahmood won the Haynes Prize in 2001 given by the Academy of International Business in its annual meeting in Sydney. He has also been nominated as a finalist for the Carolyn Dexter Prize given by the Academy of Management in Toronto in 2000. Originally from Bangladesh, Dr. Mahmood has been with NUS for three years. Besides teaching and research, tennis and cooking are two of his addiction

Tydeligvis en meget kunnskapsrik person, og hans agenda for de to neste dagene var:

Oct. 13 Oct. 14
9-10:15 Introduction Japan: The Pioneer
10:30-12 Culture & Institutions in Asia Korea and Taiwan
12-1:00 Lunch Lunch
2-3:15 Clusters & Innovation in Asia China
3:30-5 Business strategy in Asia India

Pasha viste seg å være en veldig kunnskapsrik og fremragende formidler med mye stoff han ønsket å legge fram. Fagstoffet han vanligvis underviser på NUS i bolker på 14 ganger tre timer hadde han på beste måte kortet ned til to dager for oss.

Dessverre skulle det vise seg at pennen som Pasha hadde benyttet på whiteboardet var permanent, men heldigvis visste Alexander råd og Michael tok jobben med å tegne over med en whiteboard-tusj slik at det kunne fjernes og vi kunne gå til lunsj, som for øvrig hadde et fantastisk dessertbord.

I løpet av dagen ble det også tid for eksamensgruppa vår å møtes for å forberede neste eksamen. Vi gikk gjennom hva som hadde fungert bra og hva vi måtte endre på.

33053780-IMG_20111012_162451
På kvelden var det felles middag før det ble nok en tidlig kveld for undertegnede. Andreas stilte frisk og rask på neste dag; en kopp kaffe gjorde susen!
33058579-IMG_20111014_090229
På programmet denne dagen var business i Asia med dypdykk i forretningskulturen og institusjonene for hvert land som ble dekket.
  • Japan
  • Sør Korea
  • Taiwan
  • Kina
  • India
For flere av landene viste Pasha fasinerende filmer fra YouTube for å illustrere sine poenger og gi oss en innblikk i kulturen.
Filmen om Aravind Eye Hospital i India og filmen om Korea var spesielt interessante

 

 

Han ga også varme anbefalinger om å se filmen

 

 

Det dukket også opp flere litteraturanbefalinger i løpet av foredragene:
Sun Tsu: Art of War
Stefan H. Verstappen: The Thirty-Six Strategies of Ancient China
Myamoto Musashi: A Book of Five Rings
Mani Kiran: The Kama Sutra of Business
Anil K. Gupta and Haiyan Wang: Getting China and India right
Martin Jaques: When China rules the world
Jitendra Singh and Michael Useem: The India Way
Tarun Khanna: Billions Entrepreneurs
Christopher de Bellaique: Rebel land
History of crusades
Natsume Sōseki: And Then

 

I løpet av foredraget om Kina under temaet public good vs public bad kommenterte Pasha at han ved et tilfelle hadde gjort en analyse av lyrikken til Britney Spears sang Oops I did it again og stilte de betimelige spørsmålene «Why are people talking about intellectual property rights?» når det gjelder denne typen kunst? «If this art is not created, maybe we are better off?». Ikke mye å utsette på det resonnementet… Pausene mellom foredragene ble også benyttet av enkelte til å diskutere med Pasha, og Endre med flere takket til slutt for to verdifulle dager.

Etter en lang og informasjonsmettende dag var det deilig å leie en sykkel slik at det ble mulig å rense tankene med en sykkeltur til vakker solnedgang ved Verdens Ende. Der ligger det en restaurant, slik man skulle forvente 🙂

Siste post på programmet omhandlet forretningsstyring og Corporate Social Responsibility som konkurransefortrinn med juridisk direktør i Statnett, Astrid Skjønborg Brunt.
I den grad det er mulig å dekke et så stort emne som forretningsstyring på en formiddag ble dette emnet formidlet raskt av en strålende glad Astrid på en ærlig og kunnskapsrik måte. Siden det var noen som måtte dra hjem allerede fredag, her er mine notater:

Corporate_Governance.pdf
Vi ble anbefalt å besøke følgende nettsteder hvis vi ønsket relevant informasjon utover det som ble gått igjennom:

 

 

Den siste dagen var det også tilløp til dramatikk denne dagen siden kona hadde klart å taste feil pin-kode på mobilen slik at hun ikke kunne ringe hvis fødselen plutselig skulle starte. Heldigvis fikk jeg hjelp av familien til å sende en ny mobil til henne. Det viste seg at det ikke kom til å skje noe mens jeg var på Tjøme. Dagen ble som vanlig avsluttet med at Michael tusjet ut permanent farge fra whitebaord..
33057637-IMG_20111015_090217

Takk for en utrolig givende samling, nå er det bare en igjen før siste eksamen.

 

31271378-IMG_20110901_173618

Vi ses i Trondheim 🙂

 

 

 

 

 

 

Reklame
Stikkord: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Publisert i Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: