MTM – Globalisering, design, business networks og CSR (siste samling)

Trondheim var stedet for siste samling og for min egen del var dette en kjærkommen anledning til å vende tilbake til byen hvor jeg tilbrakte fem år som student. En av forelesningsdagene skulle atpåtil finne sted på NTNU, men hoveddelen ble avholt på Rica Bakklandet Hotel som for øvrig har den største veggen med falske bøker jeg har sett.

På agendaen denne gangen stod globalisering, design, business networks og foretaksutvikling (Corporate Social Responsibility).

Først ut var Professor Håkan Håkansson som holdt forelesninger innen «Business in networks«, et tema han også har skrevet en lærebok om. Hovedtemaet er at bedrifter henger sammen i nettverk og denne teorien kan blant annet være med på å forklare hvorfor det får så store konsekvenser at enkelte institusjoner (som banker) går konkurs.

Undervisningen ble variert med case jobbing hvor deltakerene var fremme og presenterte sine resultater. En interessant fun fact som kom frem var at IKEA har gjennomført over 100 prosjekter for å utvikle produksjonskjeden til Lack bordet…

Etter en lang dag med studier var det en særdeles gjestfri Bjørn Ole som inviterte på øl fra eget bryggeri: Ølve på Egge. Dette er en øl som varmt kan anbefales til julematen! I tillegg fikk undertegnede for første gang smake på Georgisk vin 🙂 Etter grundige forberedelser gikk så turen til restaurant Graffi Grill på Solsiden for en Graffi grillfest og en ellers rolig avslutning på kvelden.

Neste dag var det videre gjennomgang i forretningsnettverk med Håkan.

34388057-IMG_20111110_102351

I lunsjen ble det servert juleribbe så dermed var julestria offisielt igang.

34389660-IMG_20111110_122315

Etter lunsj ble det mer casejobbing. Håkan var veldig engasjert og kom med mye relevant feedback på de forskjellige gruppenes presentasjoner.

Til glede for de som skulle til MIT kunne Endre introdusere Ellen P. Shea som informerte om praktiske forhold. Det mest spesielle var kanskje bidding-systemet hvor man har en pott med poeng som skal benyttes for å by på de fagene man ønsker.

Etter at forelesningene var ferdig hadde Andreas organisert ølsmaking på Microbryggeriet. Det ble til sammen smakt på åtte lokalt bryggede ølsorter og noen valgte å utfolde sine kreative sider ved å stable glassene i en slags snølykt…

Etter ølsmakingen var stemningen god og turen gikk videre til Aisuma restaurant for et bedre måltid.

Som avslutning gikk turen til Raus og Gossip for avsluttende forhandlinger.

Neste dag foregikk forelesningene på NTNU. Først ut var André Liem som snakket om Tjenestedesign, Globalisering og Kultur. Han hadde noen referanser til anbefalt lektyre.

Siden jeg var på gamle trakter benyttet jeg anledningen til å stikke innom det lokale IAESTE kontoret. Dessverre var det stengt og ingen medlemmer til stede 😦

I god førjulstradisjon sto det noen ved inngangen til Tapir mat (hvis det heter det ennå) og solgte kompendier…

34390790-IMG_20111111_105858

Midt i neste forelesning inntraff kl. 11:11 den 11/11/11, noe som ble markert.

34697510-IMG_20111111_111305

Etter denne seansen var det tid for litt praktisk jobbing igjen. Vi ble delt inn i grupper på 4 og denne gangen var det service design som var temaet. Oppgaven gikk ut på å designe en bedre panteanordning.

Den mest pragmatiske løsningen kom kanskje fra gruppen til Bjørn Ole som foreslo å avskaffe hele panteordningen…

Neste bolk med forelesninger var med Cecilia Haskins som varte ut dagen. Hun fortalte en interessant historie om Karlundborg i Danmark som har et avansert industirelt økosystem.

Etter en lang dag var vi sultne og en liten gjeng valgte å ta turen forbi hovedbygningen til Sesam burgerSamfundet for å innta det som kanskje er verdens beste burger.

Som avslutning av dagen hadde Andreas nok en gang ordnet med felles avslutningspils, denne gangen på Den Gode Nabo. De fleste valgte å ta turen for en siste pils sammen før vi skilles når vi drar til utlandet.

34734364-IMG_20111111_202422

Lørdagen var satt av til Guro Slettemark fra Transparency International som snakket om korrupsjon og Corporate Social Responsibility. De utgir blant annet publikasjonen Beskytt din virksomhet som omhandler disse temaene. Der fikk vi vite at Norge er et av de minst korrupte land i verden, men et av de mest korrupte i Norden.

Dette markerte slutten på forelesningene 2. semester i MTM. Nå gjenstår det bare eksamen og deretter går turen for min egen del forhåpentligvis til Berkeley for å studere der et semester.

Tusen takk til alle for en flott samling i Trondheim 🙂

 

Reklame
Stikkord: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Publisert i Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: